Бягай с усмивка

Методи и Даша са младо семейство, което очаква близнаци. Каква по-хубава новина?! В четвъртия месец на бременността разбират, че едно от тях ще се вроди с малформация – цепнатина на устната и небцето. По това време и двамата не знаят какво представлява „заешката устна“. Както повечето хора, те са имали в училището или в обкръжението си някое дете с белег  на устата и, както повечето хора, те са си мислили, че това е само нещо повърхностно, влияещо на външния вид.

Методи Симеонов и семейството му

Започвайки да търсят повече информация за децата с вродени цепнатини на устната или небцето, те научават че това е проблем, който е много повече от козметичен дефект. Освен на въшния вид, малформацията може негативно да повлияе върху говора и речта на детето. В повечето случаи,  вродената цепнатина се лекува от мултидисциплинарни екипи- нужни са както хирургически интервенции (за затваряне на цепнатините на устната и небцето), така и лечение, оценка и проследяване на развитието от ортодонти, логопеди, УНГ специалисти и др. Информацията, координацията на тези специалисти и проследяването на всеки пациент е истинско предизвикателство за всеки родител.

За щастие, в тяхна помощ действа неправителствената организация АЛА (Асоциация Лицеви Аномалии). АЛА извършва дейността си от УМБАЛ „Св. Георги“ в град Пловдив и спомага както за извършването на първоначалните хирургически интервенции- единственият етап от лечението покрит от здравната каса. Освен това АЛА има за цел да помага на родителите като им предоставя необходимата информация за етапите на лечение от самото раждане до навършване на пълнолетие, координира различните звена и тяхната навременна намеса, следи развитието на пациентите и подпомага (в това число и финансово, според възможностите си) ортодонтското и логопедично лечение на децата. 

Методи и Даша желаят най-доброто за детето си – с две операции зад гърба си, предстои и дългия път към правилния говор и самочувствие на детето. То заедно с братчето си, ненаправили една годинка, вече имат завидни спортни постижения зад гърба си – изкачили са Мусала и Черни връх,  участвали са в планински състезания, а последният им подвиг беше пробяганият полумаратон в София миналата есен.

Светослав Марков

Прехвърляме лентата няколко месеца по-късно. Светослав Марков, приятел и колега на Методи, се връща от състезание по планинско бягане в покрайнините на София. Все още адреналинът го държи, когато му хрумва идея- да избягат голяма дистанция с кауза, да направят и филм по време на цялото бягане, в който  Методи да разказва за децата с вродени цепнатини, с цел да се повиши информираността на хората и да успеят да съберат финансова подкрепа за лечение на засегнатите деца. Разговорът протича много бързо, не е необходимо никакво убеждаване. Трасето, по което ще се извърши, също е избрано – Ботевият път от Козлодуй до Врачанския Балкан. Един от най-дългите пешеходни маршрути в България, който с годините е позабравен, а самата инциатива ще напомни на хората и за него.

Даниел Иванов

Методи споделя идеята на своя приятел Даниел Иванов, човек с богат опит в планинските бягания. Дани предлага идеята да бъде още по-мащабна. В първия ден – Методи заедно със Слави и него, както и с всеки друг, който иска да се включи, ще преминат разстоянието от Козлодуй до Враца. На втория ден вече ще има отворен старт – от централния площад на Враца към лобното място на Христо Ботев, след това по-красивото било на Врачанския Балкан, за да се завърти в кръг и да се слезне отново на площада.

“Бягай с усмивка“ е нашата благотворителна инициатива, в която ви приканваме да се включите. Това е едно състезание, в което ще има един единствен победител и това ще бъдат децата с вродени цепнатини, на които ще помогнем – 100% от цялата сума, която ще съберем, ще бъдат дарени директно на АЛА, за да подпомогне тераппите на възможно най- голям брой деца.

Ако разстоянието ви се струва непосилно, то имайте предвид, че не е необходимо да бягате през цялото време, а и се замислете, че едно детенце заедно с братчето си ще премине цялото разстояние от центъра на Враца до върха и обратно, носено от своите родители. В случай, че не можете да присъствате, то може да се включите с дарение посредством материалите, които сме ви приготвили.   

bg_BGBulgarian